sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Keväinen flatbread parsalla ja fetalla

Kaupallinen yhteistyö: La Piazza. 

Kevät, piknik, kevät, ruoka, leskenlehti, viini, piknik, kevät! Huhtikuu!

Vaikka ulkona ei vielä viherrä, keittiössä onneksi vihertää. Mitä pidemmälle huhtikuu etenee, sitä kipeämpi on kaipuu pikniviltille kera viinin ja herkkujen.

Olen jo pidemmän aikaa haaveillut flatbreadista, jonka päälle on kasattu keväänvihreitä herkkuja. Liemessä-Jennin mahtavat, lampaalla päällystetyt flatbreadit nähtyäni oli viimeistään pakko upottaa sormet taikinaan. Otin haasteekseni kehitellä trendileipäsestä gluteeniton versio ja päällystää se keväisesti.


Flatbread yllätti helppoudellaan! Naan-leipää muistuttava taikina onnistui mutkattomasti gluteenittomana ja oli erittäin helppo käsitellä. Paistoin lättyset valurautapannulla ja kypsesin sen jälkeen täytteineen päivineen pikaisesti uunissa.


Täytteiksi kasasin kaikkia lempivihanneksiani: parsaa, kesäkurpitsaa ja lehtikaalia, jotka paahdoin nopeasti valurautapannulla. Feta, mozzarella ja pesto kruunasivat komeuden. Flatbreadit voi heittää huiviin lämpiminä, mutta ne toimivat erinomaisesti myös kylminä. Täydellinen piknikeväs on valmis!



Ei piknikiä ilman viiniä, kuuluisa keskiturkulainen sanonta. Erinomainen yhdistelmä keväisten flatbreadien kaveriksi on italialainen La Piazza. Barbera-rypäleestä valmistettu hedelmäinen ja raikas punaviini tukee mainiosti paahteisten kasvisten ja suolaisen juuston yhdistelmää. La Piazzasta on helppo tykätä, maku on hyvin pehmeä ja fiilis keväinen. Viini sopii erinomaisesti kaltaisilleni herkkiksille, sillä vähätanniinisuutensa vuoksi se saattaa olla ratkaisu punaviinipäänsärkyyn.

Jos vappumenu on jo suunnittelun alla, tässä aika hyvä ehdokas. Viinitonkka kainaloon, flatbreadit toiseen ja aurinkoon nauttimaan!




Keväinen flatbread parsalla ja fetalla
(gluteeniton)

Ohjeella tulee 6 leipää, tuhti eväs kahdelle.

2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin 2 dl Sunnuntaita ja 0,5 dl Urtekramin kuitumixiä)
2 dl kreikkalaista jogurttia
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
1-2 rkl vettä, vain sen verran kuin on tarpeen

jauhoja kaulitsemiseen
voita paistamiseen

Sekoita taikinan kaikki ainekset vettä lukuunottamatta keskenään. Lisää vettä sen verran, että saat taikinan kasaan. Sekoita taikina tasaiseksi ja tee siitä pallo. Kääräise pallo kelmuun tai muovipussiin ja laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Jaa pallo kuuteen osaan ja kaulitse niistä 0,5-1 cm paksuiset soikeat leivät. Kuumenna valurautapannussa voita ja paista leivät molemmin puolin kypsäksi keskilämmöllä.

Täytteet:

1/2 kesäkurpitsa
6 vihreää parsaa
kourallinen kirsikkatomaatteja
lehtikaalia
100 g fetaa
100 g mozzarellaa
pestoa
mustapippuria

Viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi ympyröiksi. Paloittele parsat noin kolmen sentin palasiksi, jätä varren puumainen alkuosa pois. Paahda kesäkurpitsaviipaleihin ja parsoihin kevyt väri voissa pannulla. Puolita kirsikkatomaatit. Lado täytteet leipien päälle. Lusikoi päälle pestoa, ripottele lehtikaalia ja mausta mustapippurilla.

Paista täytetyt flatbreadit 220 asteessa grillivastusten alla, 5-10 minuuttia.