perjantai 10. heinäkuuta 2015

Sitruunainen kylmäsavulohikeitto

Ei kesää ilman keittoa! Jokunen vuosi sitten blogiskenessä pärähdettiin uudestisyntyneeseen, sitruunalla maustettuun kesäkeittoon. Minäkin kävin kuumana kyseiseen soppaan ja tarjoilin sitä jopa valmistujaisissani. Yhä edelleen sitruunainen kesäkeitto on alkukesän perinteeni.

Keskikesän keitoksi kehittelin oman versioni kermaisesta lohisopasta. Lapsuudenmuistoissani istuimme Torniojoen törmällä katsomassa, kuinka lohi ensin nousi joesta ja päätyi sitten kattilaan kera kerman, puikulapottujen ja porkkanan. Makunsa soppa sai sipulista ja valtaisasta klöntistä voita, joka tipautettiin keittoon viime metreillä. Samaa metodia noudattelen yhä edelleen lohisoppahommissa. 



Tällä kertaa tein lohikeiton kylmäsavulohesta, kukkakaalista ja porkkanasta. Uusien perunoiden käyttämättä jättäminen saattaa jonkun mielestä olla rikos, mutta välillä on kiva päästää ehkä hiukan aliarvostettu kukkakaali kunnolla oikeuksiinsa. Voissa kuullotetut porkkanat ja sipulit antavat sopalle niin hyvät aromit, että kalalientäkään ei tarvita. Maustoin keiton sitruunankuorella, valkoviinietikalla ja tietysti voilla. Keitto on samalla sekä hienostunut että rehti. Keitto on ehdottomasti parhaimmillaan heti tuoreeltaan nautittuna. 

Uskallan väittää, että tässä on kesän paras soppa. 



Sitruunainen kylmäsavulohikeitto 
(neljälle)

voita
maustepippuria
valkopippuria
1 valkosipulinkynsi
3 kevätsipulia varsineen
3 porkkanaa
1 pieni kukkakaali
5 dl vettä
3 dl kuohukermaa
kourallinen herneenpalkoja
200 g kylmäsavulohta
1/2 sitruunan raastettu kuori
runsaahkosti suolaa
ripaus sokeria
loraus valkoviinietikkaa
tilliä

Paloittele sipulin, siirrä varret sivuun odottamaan. Viipaloi porkkana ja valkosipuli. Kuumenna kattilassa iso klöntti voita. Kuullota sipuleita ja porkkanoita viitisen minuuttia. Lisää pippurit mukaan. 

Kaada kattilaan vesi. Anna porkkanoiden kiehua niin, että ne pehmenevät vähän. Lisää kukkakaali, keitä niin että kaali on lähes kypsää, mutta vielä selvästi napakkaa. Varo kukkakaalin ylikypsentämistä, se tekee helposti keitosta muhennosta. Lisää kerma, sitruunaraaste, mausteet, herneet ja lopuksi lohi. Kala kypsyy hetkessä, joten nosta kalan lisättyäsi keitto samantien pois kuumalta liedeltä. Lisää nokare voita. Koristele tillillä. Tarkista maku ja tarjoile. 



6 kommenttia:

  1. Ihana keitto ja huippukauniit kuvat! Kukkakaali tulee varmaankin lempeästi esiin keitossa. Kokeilen varmasti - jos ei ole kylmäsavulohta niin graavista sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula! :) Kukkakaali pääsee tässä kyllä oikeuksiinsa, antaa ihanasta makeutta sopalle. Graavi sopii varsin hyvin, suolaakaan ei tarvita sitten niin paljoa! Kiva että testaat. :)

      Poista
  2. Unohtuiko sitruuna reseptistä? ��

    VastaaPoista
  3. Luin jostain että Torniojoen varrella oli aikoinaan paikallisten maatyöläisten sopimuksessa ehto ettei lohta se saa tarjota joka päivä. Jos tuoretta lohta saisikin! Kylmäsavu on kyllä herkkua, mutta välillä tekisi mieli oikein tuoretta lohta!

    VastaaPoista