maanantai 4. elokuuta 2014

Täydellinen suklaabrownie 2: Judgement Day

I come in peace, and I come with a new brownie recipe!

Tiedätte, mitä mieltä olen brownieista. Tiedätte, että olen jo kertaalleen löytänyt täydellisen brownien reseptin ja sen lisäksi pari muuta tosi kelpoa. Mutta tiedätte ehkä senkin, että aina löytyy syy leipoa brownieita. Ja niin kävi jälleen kerran.

Oli tylsä lauantai, jättipussi mantelijauhetta, suklaanrippeet kaapissa ja hirveä hinku saada jotain aikaiseksi. Päätin testata, minkälaisen brownien saa kasaan ihan kokonaan ilman vehnäjauhoja. Ja juu, aika hyvän. Täydellisen. Siis oikeastaan täydellisemmän, kuin koskaan ennen. Kostean, mehevän, pähkinäisen, voisen. Ensimmäistä kertaa ikinä sain brownieen sellaisen aavistuksen sitkeän kuorenkin. Sisus oli silkkaa laavaa. Täten voinen julistaa, että browniehommissa vehnäjauho on turhuutta!


Tärkeintä tässä reseptissä on se, ettei brownieta päästä liian kypsäksi. Viidentoista minuutin päästä kannattaa ensimmäisen kerran kurkata uuniin ja heiluttaa vuokaa hieman. Jos taikina hyllyy, se saa kypsyä vielä hetken. Jos taikina ei hylly ja kokeilutikku jää märäksi, brownie on valmis. Jos tikkuun ei jää märkää taikinaa, on brownie päässyt liian kypsäksi. (Voi sen siltiki syödä.)


Olen jo kertaalleen julkaissut blogissani merkinnän otsikolla "täydellinen suklaabrownie". Tässä nyt pääsi käymään kuten elokuvissa toisinaan, että jatko-osasta tuli alkuperäistä parempi. Otsikkotoisintoni on ymmärrettävissä, mikäli on nähnyt jonkin seuraavista elokuvista Kummisetä 2, Terminator 2, The Dark Knight. Tai Aliens, jatko-osien ehdoton kunkku!

Tässä syy panna helteellä uuni kuumaksi. Lupaan ja vannon, että hikipisaroita ei vuodateta turhaan.


Mantelinen suklaabrownie
(1 pienehkö vuoallinen, viljaton)

100 g tummaa suklaata (70 %)
100 g voita
2 kananmunaa
1 dl tomusokeria
1 dl ruokosokeria (panin osan raakaruokosokeria ja osan intiaanisokeria)
ripaus suolaa
ripaus vaniljaa tai vaniljasokeria
1 dl mantelijauhetta
0,5 dl kaakaojauhetta
(1 rkl psylliumia)
n. kourallinen pähkinöitä (parapähkinöitä, saksanpähkinöitä...)

Sulata suklaa ja voi. Anna jäähtyä, lisää munat, sekoita hyvin. Lisää sokerit, suola ja vanilja, sekoita. Kippaa sekaan mantelijauhe, kaakaojauhe ja psyllium sekä murskatut parapähkinät. Voitele pienehkö uunivuoka.

Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa maksimissaan noin 20 minuuttia. Koita kypsyyttä tikulla 15 minuutin kohdalla, tikku saa jäädä märäksi. Taikina ei kuitenkaan saa enää hyllyä vuoassa. Vältä paistamista liian kypsäksi, raaempikin on parempi vaihtoehto kuin liian kypsä. Tarjoile täysin jäähtyneenä.



4 kommenttia:

  1. Brownie-ohjeet on aina tervetulleita :). Kehitteleppä vielä paras suklaaton brownie, eli pelkästään kaakaolla tehtynä. Suklaa-addiktilla ei koskaan löydy suklaalevyn jämiä kaapista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, aion jatkaa kyllä yhä uusien, erilaisten browniereseptien etsimistä! Tuo on itseasiassa tuttu ongelma itselläkin, suklaa on aina loppu kun sitä tarvitaan. Ostan usein Lidlistä ison satsin tumjmaa suklaata kerralla, mutta aika usein on vain jämät jäljellä, kun alan leipomaan. Luulisin, että pelkällä kaakaojauheellakin voisi saada hyvän brownien aikaan! Pitääpä miettiä asiaa.

      Poista
  2. Onks toi psyllium ihan välttämätöntä? Ei jaksais kauppaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En sanois että välttämätön, se tuo hiukan ryhtiä taikinaan, josta puuttuu vehnä. Eli jos ei tarvitse olla vehnätön, voit korvata psylliumin parilla ruokalusikallisella vehnäjauhoja. Myös perunajauho sopii hyvin samaan tarkoitukseen, jos haluaa säilyttää tortun viljattomana.

      Poista